Mléčné výrobky opět zdražují

mlekoPrý v Čechách padne každá vláda, která zdraží pivo – i na to brzy dojde. Také zdraží elektřina, možná plyn a možná kdo ví, co ještě. Ano, je to tak. A bohužel to už zřejmě nikoho nepřekvapí. Opětovné zdražení mléka a mléčných výrobků však udělá řadě rodin značný průvan v peněžence.

Zdražují dodávky chovatelů mlékárnám

Za posledních 12 měsíců – od srpna 2012 do srpna 2013 – došlo k 18% nárůstu cen, které mlékárny vyplácejí chovatelům dojnic. Tato situace se však netýká jen České republiky, jedná se o celosvětový trend zaviněný zvýšenou poptávkou po mléčných výrobcích. A to nejhorší nakonec – lze předpokládat další růst cen, a to až do příštího jara.

Zvýšená poptávka, snížené dodávky

Protože nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř, letošní dlouhá zima, deštivé jaro a letní sucha způsobily snížení dodávek mléka zemědělců mlékárnám, a to v celkovém objemu o více než 3%. a s nadcházející zimou se se zlepšením rozhodně nedá počítat. Další důvod ke zdražování je na světě! Připočítejte vyšší DPH a stále stoupající marže jednotlivých obchodníků – a plačte.

Přečtěte si:  Outdoorová zábava s offroad auty je v kurzu

Za vyšší cenu vyšší kvalita?

Zemědělci stále tvrdí, že chov skotu na mléko není rentabilní, mlékárny si stěžují na zvyšující se cenu vstupní suroviny – mléka, která tvoří až 80% výrobních nákladů. Tuto zvyšující cenu pak musí promítnout do ceny svých výrobků. A zaplatí to spotřebitel. V současné době se už rozhodně nejedná o zanedbatelné položky. Dobrou radou – „radši si připlatit za kvalitu“ – už se dnes může řídit skutečně málokdo a navíc, jak různé nezávislé testy ukazují, (ne)kvalita a cena spolu často ani nesouvisí. Stále častěji se bohužel stává, že za své těžce vydělané peníze si domů z obchodu přinášíme jen chemické koktejly nejrůznějších přísad a barviv, které mají s mlékem jen máloco společného.